TV News
Show Biz

Kanceri kolorektal tek të rinjtë në rritje globalisht: Cila mund të jetë arsyeja?

Kanceri i zorrës së trashë, rektumit ose anusit referohen kolektivisht si kanceri kolorektal

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e ka identifikuar kancerin kolorektal si llojin e tretë më të zakonshëm të kancerit në mbarë botën dhe shkakun e dytë më të zakonshëm të vdekjes nga kanceri. Në vitin 2020, rreth 2 milionë njerëz u diagnostikuan me kancer kolorektal, i cili shkakton pothuajse 1 milion vdekje në vit. Në mënyrë shqetësuese, gjithnjë e më shumë njerëz të rinj po preken nga kanceri kolorektal në mbarë botën dhe studiuesit kanë paralajmëruar se numri i rasteve të kancerit kolorektal me fillimin e të rinjve po rritet me shpejtësi.

Muaji mars është shënuar si muaji i ndërgjegjësimit për kancerin kolorektal për të ndërgjegjësuar njerëzit për rëndësinë e shqyrtimit të kancerit kolorektal dhe për t’i inkurajuar ata të adoptojnë zakone të shëndetshme jetese për të ulur rrezikun e zhvillimit të këtij lloji kanceri. L

Pse të rinjtë po bëhen të prirur ndaj kancerit kolorektal?

Nuk dihet qartë pse po rritet incidenca e kancerit kolorektal, por është jashtëzakonisht shqetësuese dhe komuniteti shkencor duhet të mblidhet urgjentisht për të kuptuar më mirë shkaqet dhe biologjinë themelore, ka thënë Kimmie Ng, drejtoresha e Qendrës së Kancerit Kolorektal të Rinjve në Dana-Farber.

Marios Giannakis, MD, PhD, një onkolog gastrointestinal në Dana-Farber, theksoi faktin se edhe pse sëmundja është më e zakonshme tek të moshuarit, të rinjtë mund të kenë gjithashtu kancer kolorektal.

Në një punim të botuar në Science, studiuesit e Institutit të Kancerit Dana-Farber kanë përshkruar kompleksitetin e kancerit kolorektal me fillimin e ri.

Kanceri kolorektal me fillim të ri dhe kancer kolorektal me fillim të mëvonshëm

Sipas studiuesve të Institutit të Kancerit Dana-Farber, kanceri kolorektal me fillim të ri është i ndryshëm nga CRC i mëvonshëm në disa mënyra. Në mënyrë tipike, CRC me fillim të ri shfaqet në anën e majtë të zorrës së trashë dhe shpesh shfaqet me gjakderdhje rektale dhe dhimbje barku. Është gjithashtu më agresiv se CRC i mëvonshëm.

Megjithatë, studimet kanë treguar rezultate kontradiktore për sa i përket mutacioneve gjenetike që nxisin sëmundjet. Kjo tregon kompleksitetin e sëmundjes.

A janë faktorët e rrezikut për kancerin kolorektal të ngjashëm për të rinjtë dhe të moshuarit? Nuk është ende e qartë dhe nevojitet më shumë studim për të kuptuar faktorët e rrezikut.

Ata vunë në dukje se ndërsa obeziteti dhe ekspozimet mjedisore lidhen me kancerin kolorektal të ri, faktorë të tjerë si rritja e përdorimit të antibiotikëve ose shpeshtësia e seksioneve cezariane mund të luajnë gjithashtu rol.

Prandaj, autorët sugjeruan që hetimet për të kuptuar faktorët e rrezikut të CRC duhet të përfshijnë një kombinim të gjenetikës, ekspozimeve mjedisore, dietës dhe masave të stilit të jetesës, ndërveprimeve të sistemit imunitar dhe përbërjes së mikrobiomit.

Shpesh CRC me fillim të ri zbulohet pasi sëmundja ka avancuar. Për shkak se ekzaminimi për kancerin kolorektal zakonisht fillon në moshën 45 vjeçare, sëmundja shpesh kalon e pazbuluar tek të rinjtë, thanë ekspertët.

Kompleksiteti i CRC me fillim të ri

Për të kuptuar më mirë KRC me fillimin e ri, Ng dhe Giannakis sugjerojnë përfshirjen e popullatave të ndryshme në studimet e kancerit kolorektal me fillimin e ri. Ata kërkuan kërkime multidisiplinare duke përfshirë shumë fusha hetimi njëkohësisht.

Kjo do të ndihmojë në gjetjen e mënyrave të reja për identifikimin e të rinjve që janë në rrezik të lartë të kancerit në moshë të re dhe duhet të kontrollohen për sëmundjen.


Top Channel

Lajme të ngjashme

Intervista e Edona James në emisionin serb rikthehet në qendër të vëmendjes pas nëntë vjetësh: Nuk ndihem shqiptare, më pëlqejnë burrat serbë

Suad Avdiu

Ja sa vite diferencë ka Buci me të fejuarën e tij Veronën

Suad Avdiu

“Ditën mos ma prish” – Projekti që i bëri bashkë Melindën dhe Bardhin

Suad Avdiu