TV News
Maqedoni

Jetëgjatësia në BE u ul në 80.1 vjet, në vendin tonë në 73.2 vjet gjatë vitit 2021

Në vitin 2021, jetëgjatësia gjatë lindjes në BE ishte 80.1 vjet. Në vitin 2019 jetëgjatësia në BE arriti në 81.3 vjet, por më pas u ul me 0.9 vjet në 80.4 në vitin 2020 dhe me 0.3 të tjera në vitin 2021, ndoshta për shkak të një rritjeje të papritur të vdekjeve nga Covid-19, sipas të dhënave të Eurostat, njofton PRESSonline.mk.

Jetëgjatësia në vendin tonë për një vit është ulur me 1.2 vjet nga 74.4 vjet në vitin 2020 në 73.2 në vitin 2021. Kjo është rënia e tretë radhazi, pas një piku prej 76.7 në vitin 2018, pastaj një rënie në 76.6 në vitin 2019 dhe 74.4 në vitin 2020.

Dhe në vitin 2021, jetëgjatësia për gratë në BE është 82.9 vjet dhe mbetet më e lartë në krahasim me atë për burrat – 77.2 vjet, po aq sa në vendin tonë – 71.1 vjet për burrat dhe 75.5 vjet për gratë.

Nga vendet në rajon, jetëgjatësi më të ulët ka Bullgaria – 71.4 vjet, e ndjekur nga Serbia me 72.8 vjet, Mali i Zi ka jetëgjatësi më të lartë se ne – 73.8 vjet, Shqipëria – 75.5 dhe Kroacia me 76.7 vjet.

Ndërmjet vitit 2002, viti i parë për të cilin të dhënat janë të disponueshme për të gjitha vendet anëtare të BE-së dhe vitit 2021, jetëgjatësia në BE u rrit me 2.5 vjet nga 77.6 në 80.1 vjet. Rritja është dy vjet për gratë dhe 2.9 vjet për burrat.

Në nivel shtetëror, Spanja ka jetëgjatësinë më të lartë në lindje – 83,3 vjet, Suedia – 83,1 vjet dhe Luksemburgu dhe Italia me 82,7 vjet secila, ndërsa më të ulët Bullgaria – 71,4 vjet, Rumania – 72,8 vjet dhe Letonia – 73,1 vjet.

Sipas rajoneve në BE në vitin 2021, rajonet spanjolle të Madridit – 85.4 vjet dhe Navarra – 84.8 vjet kanë jetëgjatësinë më të lartë. Pasohen nga Ishujt Åland në Finlandë me 84.6 vjet, Castilla dhe León spanjolle – 84,3, si dhe rajoni italian i Trentos me 84,2 dhe Stokholmi me 84,1.

Nga ana tjetër, tre rajone në Bullgari kanë jetëgjatësinë më të ulët – Veri-Perëndim me 69,7 vjet, Veri-Qendër – 70,4 vjet dhe rajonet Juglindore – 71 vjet. Pasohet nga rajoni francez përtej detit Mayotte me 71.5 vjet, më pas rajonet rumune Veri-Lindje – 72 vjet dhe Jug-Lindje – 72.1 vjet, si dhe rajoni i Hungarisë Veriore – 72.1 vjet./PRESSonline.mk

Lajme të ngjashme

Ahmeti: Unifikimi maqedonas antishqiptar do të rrezikojë marrëdhëniet ndëretnike

Suad Avdiu

Presidentja e sapozgjedhur nisi me zgjedhjen e stafit, sa kuadro shqiptare do jenë?!

Suad Avdiu

Kurti priti krerët e koalicionit VLEN, i uroi për fitoren dhe rezultatin zgjedhor

Suad Avdiu