TV News
Diaspora

Schwyz dhe Uri, dy kantonet më të sigurta në Zvicër

Cilat pjesë të Zvicrës kanë shkallën më të lartë (dhe më të ulët) të krimit të dhunshëm?

E mërkurë, 29 Mars 2023 – 10:25
albinfo.ch

Keystone – Andreas Fischinger

Një raport i ri hedh dritë mbi Zvicrën se ku po raportohet krimi më i dhunshëm. Ja një vështrim në zonat e prekura, përcjell albinfo.ch.

Të dhënat e reja të krimit të publikuara të hënën nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) tregojnë një rritje të disa krimeve të dhunshme në disa rajone të Zvicrës.

Për shembull, rastet e dhunës të raportuara në vitin 2022, veçanërisht dëmtimet e rënda trupore dhe përdhunimet, janë rritur me më shumë se 16.6 për qind krahasuar me një vit më parë.

Në total, vetëm vitin e kaluar janë regjistruar 1,942 krime të rënda të dhunshme, përfshirë vrasje, lëndime të rënda trupore, përdhunime dhe grabitje.

Ndërsa numri i vrasjeve (42) mbeti i qëndrueshëm në krahasim me vitin 2021, raportimet për përdhunime u rritën me 14,5 për qind dhe rastet e lëndimeve të rënda trupore me 17,2 për qind.

Dhe, për herë të parë në një dekadë, 14.6 për qind më shumë grabitje u raportuan në polici.

Kjo rritje përfshin vjedhjet në të gjitha kategoritë – duke përfshirë vjedhjet, vjedhjet e automjeteve dhe vjedhjet e xhepave.

Në përgjithësi, gjithsej 86.693 persona u arrestuan për një krim nga policia zvicerane në vitin 2022, sipas raportit.

Ndërsa këto statistika nuk hedhin dritë mbi arsyet e rritjes, ato tregojnë se cilat pjesë të Zvicrës kanë qenë më të goditura nga krimi.

Basel-City, në krye për nga kriminaliteti

Ky nuk është sigurisht lloji i publicitetit që dëshiron kantoni i vogël, por statistikat flasin vetë: si për sa i përket krimit të dhunshëm, ashtu edhe vjedhjeve, Basel-City mban rekordin e palakmueshëm si kantoni më i rrezikshëm i Zvicrës.

Në kategorinë e krimeve të dhunshme, Bazel regjistroi 13.9 raste për 1000 banorë.

Për krahasim, dy kantonet e tjera të Zvicrës me qytete të mëdha – Gjeneva dhe Cyrihu – raportuan përkatësisht 7.2 dhe 6.8 shkelje për 1000, në këtë kategori.

Sidoqoftë, është interesante që vendi i Bazelit ka një normë të ulët prej vetëm 3 rastesh në 1000.

Schwyz dhe Uri, më të sigurtat

Kantonet më të sigurta, nga ana tjetër, janë Schwyz dhe Uri, me një rezultat të ulët prej 2.4 krime të dhunshme për 1000 banorë.

Kur bëhet fjalë për grabitjet, një i dyti i largët pas rezultatit 54.8 të Bazelit është Gjeneva (37.9), Solothurn (23.1) dhe Neuchâtel (22). Në Cyrih, ky numër është 19.5.

Sa i përket vendit ku zotërimet tuaja janë më të sigurta, Nidwald ka më pak vjedhje në Zvicër (5.7), e ndjekur – si në rastet e shkeljeve të dhunshme – nga Uri (5.9) dhe Schwyz (6)Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu