TV News
Diaspora

2035, ndalohet shitja e veturave me motor me djegie të brendshme

E martë, 28 Mars 2023 – 17:20
albinfo.ch

Pixabay: Ilustrim

Bashkimi Evropian ka marrë vendim që me fillim nga viti 2035, të ndalojë shitjen e të gjitha makinave që funksionojnë me naftë e benzinë. Të martën, shtetet e BE më në fund vendosën të heqin dorë nga makinat e reja me motorë me djegie – me përjashtimin e planifikuar për makinat me karburant sintetik miqësor ndaj klimës, shkruan 20minuten, përcjellë albinfo.ch.

Ky vendim ishte marrë në tetor, por që Gjermania e prolongoi atë, derisa mori vendim brenda shtetit duke bërë fushatë për e-karburantet. E-karburantet mund të prodhohen duke përdorur energjinë elektrike të rinovueshme nga uji dhe dioksidi i karbonit i nxjerrë nga ajri. Ndryshe nga benzina ose nafta, ato nuk lëshojnë gazra shtesë që dëmtojnë klimën. Kritikët ankohen, ndër të tjera, se nevojiten më urgjentisht në transport dhe aviacion, shkruan Blick, përcjellë albinfo.ch.

Megjithatë, nëse një numër përkatës i motorëve me djegie do të miratohet pas vitit 2035 është mundësi e hapur. Eksperti i makinave Ferdinand Dudenhöffer përmend koston e lartë të prodhimit të karburantit dhe “balancën e tmerrshme të energjisë” si argumente kundër lëvizjeve të tilla – një sasi jashtëzakonisht e madhe e energjisë elektrike konsumohet gjatë prodhimit. Industria ende duhet të ndërtojë makina të tilla, shkruan Blick, përcjellë albinfo.ch.Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu