TV News
Diaspora

Fillimi i jetës në një vend të huaj: Zvicra e kalon Austrinë dhe Gjermaninë

Një renditje e re ndërkombëtare ka bërë që Zvicra të renditet mbi fqinjët e saj gjermanishtfolës, Austrinë dhe Gjermaninë, kur bëhet fjalë për sa e lehtë është për banorët e huaj të fillojnë jetën në vend

E diel, 26 Mars 2023 – 14:00
albinfo.ch

(KEYSTONE/Martin Ruetschi)

Një renditje e re nga rrjeti më i madh global i emigrantëve InterNations, i cili shqyrtoi vendet më të mira dhe më të këqija për të filluar jashtë vendit si rezident i huaj, zbuloi se gjetja juaj në Zvicër është shumë më e lehtë sesa në Gjermani dhe Austri.

Duke mbuluar temat e strehimit, gjuhës, jetës dixhitale dhe administratës, “Indeksi i Espatit të Essentials” shqyrtoi disa nga elementët më të rëndësishëm të fillimit të jetës jashtë vendit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, Zvicra u rendit në vendin e 20-të nga 52 vende dhe u dallua veçanërisht për administratën e saj të jashtëzakonshme (e 7-ta) dhe infrastrukturën dixhitale (e 7-ta) ku u rendit në 10 vendet e para në mbarë botën.

Kur bëhej fjalë për jetën dixhitale, vendet u renditën në aspekte të tilla, si aksesueshmëria në internet me shpejtësi të lartë, lehtësia e pagesës pa para dhe aftësia për të kryer detyra administratori në internet. Dhe kur bëhej fjalë për burokracinë, vendet u gjykuan me kritere të tilla si lehtësia e marrjes së vizës dhe hapja e një llogarie bankare.

Zvicra tejkalon fqinjët

Kur bëhet fjalë për jetën e tyre dixhitale në Zvicër, 89 për qind e të huajve thanë se ishin veçanërisht të kënaqur me lidhjen e shpejtë të internetit që kanë në shtëpi – krahasuar me vetëm 79 për qind në mbarë botën – ndërsa 94 për qind (84 për qind në mbarë botën) janë të kënaqur me pagesën pa para.

Të huajt janë gjithashtu të kënaqur me autoritetet zvicerane me 75 për qind që raportojnë se zgjidhja e nevojave të tyre administrative në internet është e lehtë (61 për qind në mbarë botën). Më gjerësisht, tre nga pesë të huajt në Zvicër e kanë të lehtë të merren me autoritetet (40 për qind në mbarë botën) dhe 62 për qind kanë gjetur se mund të organizojnë pa probleme me viza (56 për qind në mbarë botën).

“Më pëlqen burokracia e pakomplikuar këtu,” tha një pjesëmarrëse e sondazhit me origjinë nga Italia.

Zvicra u rendit shumë më lart se fqinjët e saj gjermanishtfolës me Gjermaninë e renditur e fundit në përgjithësi dhe Austria në vendin e 32-të.

Të dy shënuan shumë më pak se Zvicra për infrastrukturën dhe administrimin dixhital, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjuhët dëshmojnë “një luftë”

Është interesante se kur ishte fjala për gjuhët, Zvicra ia kaloi Gjermanisë dhe Austrisë. Me katër gjuhë zyrtare – gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe romanisht – mund të befasojë disa që vendi u rendit i 30-ti – shumë mbi fqinjët e tij.

Zviceranët mësohen në gjuhën zyrtare të kantonit të tyre, me një gjuhë të dytë dhe të tretë të futur në shkollën fillore ose të mesme. Kjo do të thotë që zviceranët jo vetëm që njohin mirë gjuhët, por zakonisht janë shumë mikpritës me të huajt që mund të kenë vështirësi me komunikimin në fillimet e tyre.

Megjithatë, pengesat gjuhësore vazhdojnë, veçanërisht në pjesën gjermanishtfolëse të vendit dhe për arsye të mira. Në Deutschschweiz, gjermanishtja zvicerane, në vend të gjermanishtes standarde, flitet nga banorët e saj, gjë që ka zhgënjyer shumë të huajt.

Mësimi i gjermanishtes zvicerane, dialektet e së cilës ndryshojnë nga kantoni në kanton (dhe nganjëherë qytet), është një detyrë e mundimshme, e përkeqësuar nga fakti se ajo flitet kudo, përveç në shkollë dhe në punë – ku të huajt zakonisht e marrin fillimin.

“Është shumë e vështirë të mësosh gjuhën. Duhet të ndjekësh kurse në gjermanishten e lartë, por këtë nuk e dëgjon në rrugë. Dhe gjermanët nuk e kuptojnë domosdoshmërisht gjermanishten zvicerane,” tha fillimisht një banor i huaj me bazë në Zvicër nga SHBA.

Megjithatë, të folurit e një gjuhe lokale është shumë e rëndësishme. Kur bëhet fjalë për vendosjen pa zotëruar një nga gjuhët e saj zyrtare, Zvicra renditet vetëm e 29-ta. Është një fakt i njohur që zviceranët i konsiderojnë gjuhët e tyre – dhe dialektet e tyre – si pjesë të identitetit të tyre.

Megjithatë, vetëm 54 për qind e të huajve thanë se e flasin gjuhën zyrtare të rajonit të tyre të zgjedhur më mirë ose shumë mirë, duke u afruar me mesataren globale në 53 për qind.

Mungesa e banesave reflektohet në renditje

Brenda nënkategorisë së banesave, Zvicra e gjeti veten në mesin e kombeve me rezultatin më të keq – dhe me pak habi. Në krahasim me Gjermaninë (47) dhe Austrinë (25), Zvicra renditet e 44-ta.

Zvicra ka kohë që po përjeton një krizë në tregun e saj të banesave: me më pak shtëpi të përballueshme në dispozicion dhe qiratë po vazhdojnë të rriten. Kjo do të thotë se të huajt e sapoardhur në vend përballen me zgjedhje të kufizuar dhe shpesh detyrohen të largohen nga qytetet e mëdha dhe të marrin në konsideratë qendrat urbane të Zvicrës.

Sondazhi zbuloi se 42 për qind besojnë se është e vështirë për të huajt të gjejnë një apartament në Zvicër (27 për qind në mbarë botën), ndërsa 58 për qind të tjerë zbuluan se hapësira e jetesës në vend thjesht nuk është e përballueshme (43 për qind në mbarë botën). “Është pothuajse e pamundur të blesh një apartament dhe qiratë janë shumë të larta”, u ankua një pjesëmarrëse në studimin francez.Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu