TV News
Diaspora

Çfarë duhet të dini për zonat e parkimit në Zvicër

Cilat janë rregullat e komplikuara të parkimit të Zvicrës?

E shtunë, 25 Mars 2023 – 11:00
albinfo.ch

(KEYSTONE/Christian Beutler)

Vija blu, të bardha ose të verdha. Këtu keni gjithçka që duhet të dini për zonat e parkimit në Zvicër, nga kuptimi i tyre deri tek sa mund të tarifoheni nëse shkelni rregullat, përcjell albinfo.ch.

Në Zvicër, hapësirat zyrtare të parkimit janë të shënuara ose blu, të bardhë ose të verdhë, dhe në shumicën e rasteve me pagesë. Në fakt, nëse po kërkoni të gjeni një vend parkimi falas – qoftë për një ose dy orë, ka të ngjarë të gjeni veten pa fat. Në Zvicër, makinat e parkimit do të shfaqen edhe në vendet më të pamundshme.

Pra, nëse jetoni ose thjesht po vizitoni një qytet zviceran, është e rëndësishme të njiheni me zonat dhe rregullat e ndryshme të parkimit të vendit, pasi shkelja e tyre mund – dhe nëse kapet, do të rezultojë në një gjobë të madhe.

Zonë blu

Zona blu, e cila është uniforme në të gjithë Zvicrën, funksionon nga e hëna deri të shtunën nga ora 08:00 deri në orën 19:00. Kjo do të thotë se nëse mbërrini midis orës 8 të mëngjesit dhe 18:00, mund të parkoni atje vetëm për një orë, ose deri në maksimum 89 minuta – dhe jo një minutë më shumë.

Të dielave, si dhe në ditët e festave publike, ju mund të parkoni në zonën blu pa pagesë gjatë gjithë ditës pa disk parkimi, me kusht që të mos ketë shenja që tregojnë të kundërtën. Mos harroni, kur jeni në dyshim, kontrolloni gjithmonë.

Një përjashtim i rëndësishëm, por shpesh i panjohur – edhe për zviceranët – është i ashtuquajturi zgjatje e pushimit të drekës. Nëse e parkoni makinën tuaj midis orës 11:30 dhe 13:29, mund të qëndroni të parkuar deri në orën 14:30, duke ju dhënë kohë të mjaftueshme për të shijuar një vakt të këndshëm ose për të kryer disa punë gjatë drekës.

Për më tepër, banorët e një zone të zonës blu mund të marrin një kartë parkimi që u jep atyre leje për të parkuar makinën e tyre në një zonë blu për një kohë të pacaktuar – për sa kohë që automjeti i tyre është i regjistruar siç duhet dhe ka një targë të vlefshme.

Rregullat e diskut të parkimit

Disku i parkimit duhet të vendoset në kohën e mbërritjes dhe të vendoset pas xhamit të përparmë. Megjithatë, meqenëse disku mund të vendoset vetëm për çdo gjysmë ore, është e pamundur të caktoni kohën e saktë të mbërritjes tuaj. Në çdo rast, shigjeta duhet të vendoset në vijën pasuese të kohës aktuale të mbërritjes. Nuk lejohet vendosja midis dy vizave.

Shembull: Nëse një automjet është i parkuar në orën 13:20, disku i parkimit duhet të vendoset në orën 13:30. Nëse ora e mbërritjes është 13:35, disku i parkimit duhet të vendoset në orën 14:00.

Më 1 janar 2003, Zvicra prezantoi diskun e saj të fundit të parkimit, i cili është 11 centimetra i gjerë dhe 15 centimetra i lartë dhe me ngjyrë blu dhe të bardhë. Çdo ndryshim tjetër nuk lejohet më.

Gjobat e zonës blu

Në rast se thyeni një ose dy rregulla kur bëhet fjalë për parkimin në një zonë blu, injoranca nuk do të dëshmojë as lumturi dhe as justifikim. Do të gjobiten. Pra, është më mirë të dini se cilat rregulla duhet të keni parasysh për të mos u shuplakuar me një gjobë.

Në zonën blu, mund të gjobiten për sa vijon:

Nëse koha e parkimit është tejkaluar – gjobë 40 deri në 100 franga.

Nëse disku i parkimit nuk duket qartë pas xhamit të përparmë – 40 franga.

Nëse futni një kohë të gabuar parkimi ose rregulloni diskun e parkimit paguan – 40 franga.

Nëse e zhvendosni makinën tuaj në një vend tjetër parkimi në të njëjtin parkim ose zonë të afërt dhe vendosni një kohë të re – 40 franga

Nëse disku i parkimit nuk përputhet me rregullat – 40 franga

Nëse makina nuk është e parkuar siç duhet – 40 franga

Zonat e bardha

Në zonën e bardhë, një shenjë tregon kohën e lejuar të parkimit dhe nëse nevojitet një disk parkimi.

Vendet e parkimit të shënuara me të bardhë mund të jenë gjithashtu subjekt i një tarife. Shuma e tarifës së parkimit mund të shihet në parkimetrat që janë vendosur përgjatë hapësirave të bardha të parkimit.

Banorët me kartë parkimi rezident mund të parkojnë pa kufi dhe pa pagesë në disa vende parkimi me shenja të bardha dhe kjo do të tregohet qartë nga një tabelë. Hapësira të tilla parkimi gjenden kryesisht në qendër të qytetit dhe në lagje ku shfrytëzimi i hapësirave të parkimit është mbi mesataren.

Por kini kujdes: Lënia e rregullt e makinës në të njëjtin vend gjatë natës në një parkim publik nuk lejohet pa lejen e autoriteteve.

 Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu