TV News
Diaspora

BE-ja donte të shfuqizonte kohën e verës – çka e pengoi?

E shtunë, 25 Mars 2023 – 19:40
albinfo.ch

(KEYSTONE/DPA/Sebastian Kahnert)

Natën e 26 marsit të gjitha orët do të shkojnë një orë më përpara. Sipas BE-së, ndryshimi i orës duhet të ishte shfuqizuar shumë kohë më parë – por kjo nuk ka ndodhur deri më sot, shkruan 20minuten, përcjell albinfo.ch.

Sipas një vendimi të BE-së, koha e verës duhet të ishte hequr shumë kohë më parë: efekti i kursimit të energjisë nuk u materializua dhe shumë njerëz vuajtën nga ndryshimi. Një sondazh i vitit 2018 tregoi se një shumicë dërrmuese është kundër ndryshimit të kohës. Megjithatë, interesat e ndryshme të vendeve anëtare dhe pandemia e kanë penguar shfuqizimin e tyre deri më sot, shkruan 20minuten, përcjell albinfo.ch.

BE-ja e prezantoi këtë ndryshim në vitin 1980, pasuar një vit më vonë nga Zvicra për të mos u shndërruar në një “ishull kohor”. Që atëherë, orët janë ndërruar dy herë në vit. Orari aktual i ditës përfundon të dielën më 29 tetor, raporton 20minuten, përcjell albinfo.ch.

Në atë kohë, ideja ishte që të përdoret drita e ditës më gjatë dhe kështu të jetë në gjendje të kursehet energjia në muajt e verës. Megjithatë, duke qenë se ngrohja thjesht ishte ndezur më herët dhe drita ishte ndezur më herët, konsumi aktual i energjisë pothuajse nuk u ul dhe për shkak se shumë njerëz e shohin ndryshimin e orës stresues dhe ndonjëherë edhe zhvillojnë probleme shëndetësore – pasojat kryesore janë çrregullimet e gjumit, lodhja ose mungesa e përqendrimit – regjimi qeverisës me orën dimërore dhe verore nuk ka shumë mbështetës: Në një votim në 2018, mbi 80 për qind e 4.6 milionë pjesëmarrësve votuan për shfuqizimin e ndryshimit të orës, shkruan 20minuten, përcjell albinfo.ch.

Shtetet anëtare të BE-së më pas u takuan disa herë mbi temën e ndryshimit të orës dhe ranë dakord në të njëjtin vit që të dëshironin ta shfuqizojnë atë përsëri. Megjithatë, vendet individuale nuk mund të bien dakord për të gjitha detajet. Ishte e diskutueshme, për shembull, nëse koha dimërore apo verore duhet të mbizotërojë gjithmonë në të ardhmen – në varësi të situatës në Evropë, dy kohërat kanë avantazhe dhe disavantazhe të ndryshme. Në vendet më lindore të BE-së do të ishte dritë shumë herët në muajt e verës nëse ora e dimrit do të ishte e përhershme. Në perëndim, ora e përhershme e verës do të nënkuptonte që dielli nuk do të lindte shumë vonë në dimër, raporton 20minuten, përcjell albinfo.ch.

Më pas erdhi pandemia dhe i hodhi të gjitha përpjekjet poshtë, lufta në Ukrainë siguroi gjithashtu që çështje të tjera të jenë në rendin e ditës për BE-në dhe se koha e verës ndoshta do të “ruhet” edhe për disa vite të tjera, shkruan 20minuten përcjell albinfo.ch.Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu