TV News
DiasporaKosovëMaqedoni

Ka pushuar së rrahuri zemra e veteranit të Lëvizjes çlirimtare, Qani Dehari

KA PUSHUAR SË RRAHURI ZEMRA E VETERANIT TË LËVIZJES DHE TË LUFTËS ÇLIRIMTARE, ATDHETARIT DHE VEPRIMTARIT TË DALLUAR, QANI DEHARI

Qani Dehari (1941 – 2024)

Qaniu, nje pinjoll i Deharve te Sllupçanit (Kumanove) lindi ne kohet e luftrave dhe me vete mori si femije kujtimet e riokupimit te territoreve shqiptare ne Kosoven lindore kjo beri qe ne bisedat e tij gjate viteve tetedhjeta te thoshte shpesh: “Jo, bacit pa grykehollen nuk mund i dalim zot vatanit”.

Familja Dehari ishte ne sy te armikut te kohes dhe persekutohej si ne aspektin politik ashtu dhe atë ekonomik. Djemve te Deharve u eshte dasht te ndesheshin me burgje e tortura, kurse Qaniut i ra hise te dal ne gyrbet e te perpiqet te sigurojë ekonominë e familjes.

Pas ardhjes ne Norvegji ne vitin 1974 behet nje prites dhe ndihmes per te gjithe gyrbetçaret qe vinin pas tij.
Duke pas familjaret e perfshir ne struktura klandestine (Avni Dehari) e natyrshme ishte qe Qaniu kishte busollen e duhur qe te ndihmonte ku ishte nevoja.
Me riorganizimin e LPK-së, ne vitet 1986/1987, zgjerohen dhe forcohen strukturat e saj gjithandej, duke perfshire edhe Norvegjine. Qani Deharit i jepet mundesia te veprojë aktivisht me strukturat e organizuara te LPKs ne Norvegji. Por, per shkak te specifikes se veprimtaris se saj çlirimtare, LPK-ja kujdesej per te mos dekonspiruar aktivistet e vet, te cilet formalisht ishin «me pune te perkoheshme» dhe leviznin per ne atdhe.
Prandaj, per shumicen e bashkatdhetarëve, Qaniu ishte vetem nje mërgimtar mikprites dhe fjalepak, por ne fakt ishte bartesi kryesor i logjistikes se LPK-s ne Norvegji.
Baca Qani nuk u kusye asnjeher t’u ndihmonte edhe «legalistve» te LDKs e partive nga Maqedonia shqiptare.
Posaqerisht duhet cekur se
Baca Qani shtepinë e tij e kishte vënë në dispozicion te Bace Adem Demaçit dhe aty jane mbajtur takime te rendesishme nga viti 1993 e deri ne çlirimin e Kosoves. Shpesh në gojët e aktivistve te LPKs ne Norvegji thonim: Te shkojmë tek rezidenca e Baces Adem.
Te gjithe qe e njohen dhe posaçerisht, ata që bashkepunuan me Bacen Qani, tek ai gjeten nje burre te kauzes kombetare, i cili edhe pse ne moshe, kur krisen pushket e lirise ne Iliride u kthy ne Sllupçan per të qenë përkrah djemve te pushkes dhe popullit te vuajtur liridashës.
Lavdi jetes dhe vepres se Qani Deharit!

(Shoku, bashkëveprimtari dhe bashkëluftëtari, Nufri Leka)

Lajme të ngjashme

STRUGA E MBUSHUR ME TURISTË

Suad Avdiu

RRITEN ÇMIMET, PËR NJË VIT HARXHIMET JETËSORE MË TË LARTA PËR 4.5%!

Suad Avdiu

Nga e marta oborret e shkollave në Tetovë do të shfrytëzohen si parkingje

Suad Avdiu