TV News
Show Biz

Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse përdorni tepër antibiotikë?

Antibiotikët janë një klasë e barnave të përdorura gjerësisht për trajtimin e infeksioneve bakteriale. Ato në mënyrë efektive vrasin ose ndalojnë rritjen e baktereve që shkaktojnë infeksione dhe duhet të merren gjithmonë në konsultim me një mjek.

Antibiotikët janë të disponueshëm në forma të ndryshme, si kapsula, tableta, injeksione, kremra dhe pomada. Fatkeqësisht, ndërsa antibiotikët kanë qenë një zbulim i rëndësishëm mjekësor, ata gjithashtu kanë disa efekte anësore. Në këtë artikull, Spitali Dr Suryasnata Das Jaypee do të diskutojë efektet anësore të ilaçeve antibiotike

Dëmtimi i mëlçisë dhe veshkave: Përdorimi afatgjatë i antibiotikëve mund të shkaktojë dëmtim të mëlçisë dhe veshkave. Disa antibiotikë dihet se shkaktojnë dëmtim të mëlçisë, veçanërisht kur merren në doza të larta ose për një periudhë të zgjatur. Në mënyrë të ngjashme, veshkat gjithashtu luajnë një rol kritik në eliminimin e barnave nga trupi dhe antibiotikët mund të shkaktojnë dëmtim të veshkave. Rreziku i dëmtimit të veshkave është më i lartë tek njerëzit me sëmundje të veshkave para-ekzistuese dhe më i lartë me disa antibiotikë.

Efikasiteti i reduktuar i medikamenteve të kontrollit të konceptimit: Antibiotikët mund të zvogëlojnë efektivitetin e pilulave të kontrollit të lindjes. Kjo ndodh sepse antibiotikët mund të prishin ekuilibrin natyror të baktereve në zorrë, duke reduktuar sasinë e estrogjenit të përthithur nga trupi. Prandaj, gratë që marrin antibiotikë dhe pilula kontraceptive duhet të përdorin një formë shtesë kontracepsioni, siç janë prezervativët.

Rezistenca ndaj antibiotikëve: Rezistenca ndaj antibiotikëve është një problem serioz që mund të ndodhë si rezultat i përdorimit të tepërt ose keqpërdorimit të antibiotikëve. Kjo do të thotë se antibiotikët që dikur ishin efektivë në vrasjen ose ndalimin e rritjes së baktereve nuk janë më efektive. Si rezultat, rezistenca ndaj antibiotikëve mund të vështirësojë trajtimin e infeksioneve bakteriale dhe të çojë në probleme serioze shëndetësore.

Diarreja është një tjetër efekt anësor i zakonshëm i antibiotikëve. Antibiotikët mund të çojnë në diarre. Diarreja e shkaktuar nga antibiotikët mund të jetë e lehtë ose e rëndë dhe mund të kërkojë kujdes mjekësor. Megjithatë, në disa raste, antibiotikët mund të shkaktojnë gjithashtu diarre të rëndë të quajtur infeksion Clostridium difficile, veçanërisht tek pacientët që marrin antibiotikë të zgjatur me spektër të gjerë.

Reaksionet alergjike: Është një nga efektet anësore më të zakonshme të antibiotikëve. Një reaksion alergjik ndaj antibiotikëve mund të shkaktojë kruajtje, skuqje, urtikarie dhe në raste të rënda, vështirësi në frymëmarrje. Përveç kësaj, njerëzit që janë alergjikë ndaj një lloji të antibiotikut ka të ngjarë të jenë alergjikë ndaj llojeve të tjera të antibiotikëve në të njëjtin grup.

Fotosensitiviteti: Është një reagim i lëkurës ndaj rrezeve të diellit ose rrezatimit ultravjollcë. Disa antibiotikë mund të shkaktojnë fotosensitivitet, duke rezultuar në skuqje të lëkurës, flluska dhe djegie nga dielli. Njerëzit që marrin antibiotikë që shkaktojnë ndjeshmëri ndaj fotosensitivitetit duhet të shmangin ekspozimin e zgjatur në rrezet e diellit dhe të veshin veshje mbrojtëse.

Nauze dhe të vjella: Mund të jenë të lehta ose të rënda dhe janë efekte anësore të zakonshme të shumë antibiotikëve për arsye të ndryshme si gastriti dhe shija metalike dhe mund të ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme.


Top Channel

Lajme të ngjashme

Ja sa vite diferencë ka Buci me të fejuarën e tij Veronën

Suad Avdiu

“Ditën mos ma prish” – Projekti që i bëri bashkë Melindën dhe Bardhin

Suad Avdiu

Ylli botëror Drake me shqiponjën dykrenare në videklipin e ri

Suad Avdiu