TV News
Diaspora

300 milionë vende pune mund të shuhen nga inteligjenca artificiale

E mërkurë, 29 Mars 2023 – 22:35
albinfo.ch

@pixabay

Kërcimet dhe kufijtë e bërë vitet e fundit në inteligjencën artificiale mund të kërcënojnë 300 milionë vende pune në mbarë botën, sipas hulumtimit nga Goldman Sachs.

Me ndihmën e pandarë të teknologjisë së avancuar, një e katërta e punës në SHBA dhe Eurozonë do të automatizohet, siç raporton gazeta britanike “Independent”.

Siç shpjegon gjigandi i investimeve, disa sisteme “kreative” të inteligjencës artificiale si “ChatGPT” mund të krijojnë përmbajtje që nuk dallohet nga prodhimi njerëzor, gjë që mund të rrisë ndjeshëm produktivitetin, duke rritur PBB-në globale vjetore me 7% brenda një dekade. E cila do të kishte efekte të rëndësishme në tregun e punës.

Bazuar në gjetjet e hulumtimit, siç komenton BBC, teknologjia e avancuar mund të sjellë “përçarje të madhe” në tregun e punës, duke kërcënuar punën e 300 milionë punëtorëve me kohë të plotë.

Rreziku i automatizimit do të prekë kryesisht stafin e ekonomive të mëdha, siç theksojnë autorët e studimit, Joseph Briggs dhe Devesh Kondnani.

Profesionet që do të jenë më të rrezikuara janë avokatët dhe ata që i përkasin stafit administrativ.

Megjithatë, rreth 7% e amerikanëve janë në punë ku të paktën 50% e detyrave të tyre mund të kryhen nga inteligjenca artificiale dhe ka të ngjarë të rrezikojnë të humbasin punën e tyre.

Goldman Sachs tha se hulumtimi tregoi një ndikim të ngjashëm në Evropë.Lajme të ngjashme

Katër vite TV News, katër vite sfida dhe suksese! (VIDEO)

Suad Avdiu

Mërgimtarët në Zvicër hapin dyert për liderët e Lidhjes Europiane për Ndryshim

Suad Avdiu

Shqiptari nga Turqia e çon në vend amanetin e nënës, boton librin “Prekazi”

Vlora Zenuni Hamiti