TV News
Diaspora

Zvicër: Ekspertët paralajmërojnë konsumimin e nikotinës tek adoleshentët

E hënë, 27 Mars 2023 – 15:05
albinfo.ch

Foto Ilustrim

Një organizatë kundër varësisë ka shprehur shqetësimin për rritjen e konsumit të nikotinës nga adoleshentët në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Addiction Switzerland tha se një studim tregoi se një në tre adoleshentë 15-vjeçarë përdorte duhan ose produkte të tjera nikotine brenda një muaji.

Rritja më e fortë u vu re për cigaret elektronike krahasuar me një sondazh në vitin 2018, veçanërisht tek vajzat, tha organizata të hënën.

Rreth 8% e vajzave pinin rregullisht cigare elektronike dhe 6% thanë se pinin cigare konvencionale, ndërsa përqindja e djemve për të dyja kategoritë është 7%.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se 4% e 15-vjeçarëve kanë provuar tashmë një ilaç mjekësor të paktën një herë. Ky është i ngjashëm me numrin katër vjet më parë. Përqindja është më e lartë te vajzat sesa te djemtë.

Rreth 5% e djemve 15-vjeçarë dhe 9% e vajzave të së njëjtës moshë kanë përzier ilaçe me alkool të paktën një herë në jetën e tyre – të konsideruara veçanërisht të rrezikshme sipas ekspertëve të parandalimit.

Konsumi i alkoolit apo i kanabisit (ilegal) tek adoleshentët ka mbetur pak a shumë në nivelin e vitit 2018.

Sondazhi midis rreth 9,300 nxënësve të moshës 11 deri në 15 vjeç në gjithë Zvicrën në vitin 2022 u financua nga Zyra Federale e Shëndetit Publik dhe autoritetet kantonale, përcjell tutje lbinfo.ch.Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu