TV News
Diaspora

Mbrëmje shqiptare në Vjenë me shkrimtarin Arben Kallamata

Të shtunën më 25 mars në Vjenë u organizua një mbëmje me shkrimtarin dhe publicistin Arben Kallamata, raporton albinfo.at

E hënë, 27 Mars 2023 – 23:20
Migena Ostermann

Një mbrëmje që  filloi shumë e qetë, ndërkohë që inspiroi pyetjet më largpamëse që angazhojnë nocionin e shqiptarisë në shekuj. Mes rreshtash dhe antitezash u diskutua rreth identitetit të popullit shqiptar, duke shtruar një pyetje legjitime, gjendet ai ende në një krizë të pa rikuperuar apo është thjesht një trend i nivelit të personalitetit kombëtar momental?

Një pyetje që u shtrua përreth dy romaneve të autorit që: A është e afërt apo e largët ideja e pasqyrimit të shqiptarëve të Arben Kallamatës?

Këto nocione dhe mentalitete shqiptare i trajton Kallamata në dy romanet e tij “Hijet e muzgut” dhe “Un Mort” duke rikthyer historinë nëpërmjet stilit të rafinuar letrar, gjë që njihet relativisht vonë në traditën e letërsisë shqiptare. Fokusi kryesor qëndron nën penën tërheqëse të Kallamatës në ndërthurjen e elementeve historikë dhe mitologjikë duke i dërguar këto në një dimension antitezash në të cilin ai pozicionon dhe nocionin e identitetit të shqiptarëve. Sigurisht fantazia e tij si dhe pena analiste dhe tejet metaforike ofrojnë për lexuesin një përjetim të veçantë, të paharrueshëm, shkruan albinfo.at

Përpunimi i të kaluarës është një hap i rëndësishëm për zhvillimin dhe rigjetjen e “UNIT” filozofik dhe identitar shqiptar. Projektimi dhe reflektimi i të kaluarës sonë na tregon së fundmi siç thotë dhe Gandhi: “Historia i mëson njerëzit që ata s´mësojnë nga historia.” Pra, vlen për ne shqiptarët, që dikur duhet të fillojmë të mësojmë nga historia jonë.

Mbrëmja u organizua nga “Glanz- Ing. Tendler  Performances”, Znj. Ingrid Mukeli Tendler, Z. Benson Tendler, Znj. Matilda dhe Z. Arben Seferi, Z. Arben Spiro etj.

Romanet e Arben Kallamatës mund ti gjeni në Adrion Tiranë, Amauon si dhe Amazon.Lajme të ngjashme

Katër vite TV News, katër vite sfida dhe suksese! (VIDEO)

Suad Avdiu

Mërgimtarët në Zvicër hapin dyert për liderët e Lidhjes Europiane për Ndryshim

Suad Avdiu

Shqiptari nga Turqia e çon në vend amanetin e nënës, boton librin “Prekazi”

Vlora Zenuni Hamiti