TV News
Diaspora

Kryeqytetet e drogës në Evropë

E premte, 24 Mars 2023 – 22:40
albinfo.ch

Popullsia evropiane nuk bën përjashtim kur bëhet fjalë për konsumimin e barërave, pluhurave apo pilulave të caktuara. Një studim i ri nga Score Group dhe Qendra Evropiane e Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Droga e tregon qartë këtë. Ekspertët analizuan ujërat e zeza në 104 qytete të ndryshme në Evropë dhe ishin në gjendje të renditnin qytetet, shkruan 20minuten, përcjellë albinfo.ch.

Sipas studimit, njerëzit po përdorin më shumë kokainë dhe metatikë. Ujërat e zeza të tualetit kërkohen për produkte metabolike të substancave të ndaluara. Sipas profesionistëve të Score, të cilët kanë drejtuar fushata vjetore që nga viti 2011, viti 2022 ishte me një rritje të përdorimit të kokainës dhe metamfetaminës. Por ka dallime të mëdha rajonale, shkruan 20minuten, përcjellë albinfo.ch.

Kokaina është veçanërisht e popullarizuar në jug dhe perëndim të Evropës, ndërsa “speed” më e lirë, e njohur edhe si amfetamina, preferohet në veri dhe lindje. Pjesa më e madhe e “meta” është konsumuar në Evropën Qendrore, jo shumë larg nga Republika Çeke. Vendi konsiderohet si një nga prodhuesit kryesorë për tregun evropian të metalit, raporton 20minuten, përcjellë albinfo.ch.

Qytetet zvicerane mbeten disi prapa në renditjen e kokainës: studimi tregon se Antwerp në Belgjikë konsumon më shumë kokainë në Evropë, e ndjekur nga qyteti spanjoll i Tarragona, Amsterdami në Holandë dhe kryeqyteti belg, Brukseli. Qyteti i Cyrihut zë vendin e pestë. Sipas një studimi tjetër, në St. Gallen konsumohet edhe më shumë kokainë sesa në kantonin e Cyrihut, shkruan 20minuten, përcjellë albinfo.ch.

Në ndryshim nga kokaina, konsumi i së cilës rritet ndjeshëm drejt fundjavës, konsumi i kanabisit është i qëndrueshëm gjatë gjithë javës. Kjo lëndë u zbulua në të 104 qytetet e ekzaminuara – por ekspertët gjetën më shumë shenja të kanabisit në Gjenevë. Një projekt pilot filloi së fundmi në Cyrih, ku personat e regjistruar mund të marrin legalisht kanabis. Në fakt, analiza e ujërave të zeza filloi për të monitoruar ndikimin e mbetjeve shtëpiake në mjedis. Përdorimi i drogës është matur që nga viti 2001, shkruan 20minuten, përcjellë albinfo.ch.Lajme të ngjashme

Katër vite TV News, katër vite sfida dhe suksese! (VIDEO)

Suad Avdiu

Mërgimtarët në Zvicër hapin dyert për liderët e Lidhjes Europiane për Ndryshim

Suad Avdiu

Shqiptari nga Turqia e çon në vend amanetin e nënës, boton librin “Prekazi”

Vlora Zenuni Hamiti