TV News
Maqedoni

Lloga: Dhuna ndaj grave dhe vajzave nuk duhet të jetë çështje private, duhet të ketë përgjegjësi penale

“Dhuna ndaj grave dhe vajzave është ndër shkeljet më të zakonshme të të drejtave të njeriut. Nuk duhet të jetë një çështje private dhe duhet të ketë një përgjigje të duhur penale juridike. Prandaj është e nevojshme që aktivitetet tona të përfshijnë: Kriminalizimin e akteve të dhunës ndaj grave dhe vajzave”, tha në fjalën e tij ministri i Drejtësisë Krenar Llogo.

Siç thotë ai, në nivel global të dhënat tregojnë se: “Më shumë se pesë gra apo vajza janë viktima të vrasjes çdo orë nga dikush në familjen e tyre. Pothuajse çdo e treta grua është ekspozuar ndaj dhunës fizike dhe/ose seksuale të paktën një herë në jetën e saj. 86% e grave dhe vajzave jetojnë në vende pa mbrojtje ligjore kundër dhunës me bazë gjinore. Me fushatën e sivjetme Invest për parandalimin e dhunës ndaj grave dhe vajzave, po i bashkohemi 16 ditëve të aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore, e cila filloi më 25 Nëntor, Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave dhe do të përfundojë në Dhjetor. 10, kur festojmë Ditën e të Drejtave të Njeriut.

Loga tha dhe shtoi: “Republika e Maqedonisë së Veriut ishte ndër vendet e para që nënshkroi Konventën e Stambollit në vitin 2011, e cila hyri në fuqi në korrik 2018. Në shkurt të vitit 2023 u miratua Ligji për ndryshimin dhe plotësimin e Kodit Penal, i cili e harmonizoi atë me atë të Stambollit. Konventa. Për herë të parë kriminalizohet dhuna me bazë gjinore ndaj grave, që do të thotë dhunë e drejtuar ndaj gruas për shkak të përkatësisë së saj në gjininë femërore. Po futen krime të reja: Vrasja e femrës, pra vrasja e gruas apo vajzës nën 18 vjeç, gjymtimi i organeve gjenitale femërore, Përndjekja dhe ngacmimi seksual”, thotë Lloga.

Sipas tij, për të parandaluar viktimizimin, viktimat e të gjitha formave të dhunës ndaj grave dhe vajzave duhet të marrin mbrojtje në kohë dhe të gjithanshme përmes shërbimeve mbështetëse dhe mbrojtëse.

“Përmirësimi i sistemit të aksesit në drejtësi për viktimat është prioritet në aktivitetet programore të Ministrisë së Drejtësisë. Në vitin 2022 është miratuar Ligji për pagesën e kompensimit monetar për viktimat e krimeve të dhunshme. Anketa e OSBE-së e vitit 2019 mbi dhunën ndaj grave në Maqedoninë e Veriut tregoi, ndër të tjera, se 45% e grave kishin përjetuar dhunë psikologjike, fizike dhe/ose seksuale të kryer nga një partner aktual ose ish-partner intim.

Një pjesë e konsiderueshme e grave në Maqedoninë e Veriut (37%) treguan se miqtë e tyre do të pajtoheshin që një grua të dëgjonte burrin e saj. Pothuajse gjysma besojnë se dhuna në familje është një çështje private dhe duhet trajtuar brenda familjes, dhe 32% besojnë se është e rëndësishme që një mashkull t’i tregojë partneres se kush është shefi. Këto besime tradicionale paraqesin një sfidë të rëndësishme për luftën kundër dhunës ndaj grave në Maqedoninë e Veriut”, përfundoi Llogo.

Lajme të ngjashme

Suad Daipi – Shef i Shtabit Zgjedhor të Alternativēs pēr Likovē.

Suad Avdiu

Migrimi po zbraz shkollat edhe në vendet e rajonit

Suad Avdiu

Sezoni i ri turistik me autostradë të pandërtuar

Suad Avdiu