TV News
Diaspora

Inxhinierja Bertila Bruka, pjesë e projektit për të rinj STEM

Studentja shqiptare, Bertila Bruka, që shkëlqen në Universitetin e New Jersey, zgjidhet për të udhëhequr projektet e kërkimit shkencor

E premte, 31 Mars 2023 – 9:30
albinfo.ch

Inxhinierja biomjekësore shqiptare, Bertila Bruka, zgjidhet për të përfaqësuar New Jeresy-n si studiuese e STEM me projektin e saj “Sistemet e ndërfaqjes kompjuterike joinvazive të trurit (BCI) për Restore Neural Function“. STEM është krijuar për të angazhuar brezin e ardhshëm të udhëheqësve të kërkimit dhe inovacionit, përcjell albinfo.ch.

Këshilli për kërkime dhe zhvillim i New Jersey zgjedh 3 studentë nga Instituti i Teknologjisë Stevens për të udhëhequr projektet e kërkimit shkencor.

Një nga këto është Bertila.

Njoftimi zyrtar në faqen e Universitetit:

Kërkim & Inovacion

Studentët e Stevens të emëruar 2022-2023 Studiues të Guvernatorit STEM

Studentja e inxhinierisë biomjekësore Bertila Bruka, Klasa ’25, majtas; dega e shkencave biologjike Lilya Eid, Klasa e ’26, qendra; dhe kandidati për doktoraturë në inxhinieri sistemesh, Jack Goldberg, janë anëtarë të grupit të Guvernatorit STEM Scholars 2022-2023.

Këshilli i Kërkimit dhe Zhvillimit të Nju Xhersit zgjedh tre studentë të Stevens për të udhëhequr projektet kërkimore.

I krijuar për të angazhuar gjeneratën e ardhshme të udhëheqësve të kërkimit dhe inovacionit në ekonominë e gjerë STEM të shtetit në moshë të re, Këshilli i Kërkimit dhe Zhvillimit të Nju Xhersit krijoi Studiuesit STEM të Guvernatorit për studentë të zgjedhur të shkollave të mesme dhe kolegjeve STEM nga i gjithë New Jersey. Grupi 2022-2023 prej 128 studiuesish përfshin tre studentë të Stevens — maktorja e inxhinierisë biomjekësore Bertila Bruka, klasa e ’25-ës; dega e shkencave biologjike Lilya Eid, klasa e ’26-ës; dhe kandidati për doktoraturë në inxhinieri sistemesh, Jack Goldberg — të cilët shërbejnë si drejtues kërkimi, duke zhvilluar projekte që avancojnë punën e komunitetit kërkimor të Nju Xhersit.

Gjatë gjithë vitit akademik, Bruka, Eid dhe Goldberg do të udhëheqin një ekip studiuesish të shkollave të mesme në zbatimin e projekteve të tyre dhe do të marrin pjesë në konferenca për të eksploruar aspekte të ndryshme të ekonomisë STEM të Nju Xhersit duke u fokusuar në STEM në qeveri, akademi dhe industri. “Është një nder të zgjidhem për të përfaqësuar New Jersey-n si një studiuese e STEM-it dhe ndihem e vlerësuar dhe e mbështetur si një emigrant dhe një grua në STEM,” thotë Bruka, projekti i të cilit, “Non-invasive Brain Computer Interface (BCI) Systems to Rivendosja e funksionit nervor”, do të përkthejë të dhënat EEG të subjekteve të drejtpërdrejta në komandat e krahut robotik. “Përveç rigjenerimit të miokardit dhe riparimit të qelizave staminale, ndërfaqja tru-kompjuter është një fushë që do të doja të eksploroja më tej ndërsa vazhdoj karrierën time akademike.”

Eid zgjodhi gjithashtu një projekt kërkimor që përputhet ngushtë me studimet e saj. “Kur erdhi puna për të zgjedhur një temë për projektin tonë, doja të merrja rrugën farmaceutike/mjekësore, veçanërisht duke pasur parasysh fokusin tim në shkencat biologjike”, thotë ajo. Ekipi i Eid do të analizojë ndjenjën publike të Ivermectin si një terapeutik për trajtimin e COVID-19. Goldberg do të udhëheqë “një eksplorim të Qyteteve inteligjente të përgjegjshme shoqërore”, i cili eksploron perceptimet e teknologjisë së qytetit të zgjuar brenda komuniteteve të emigrantëve dhe zhvillon ndërhyrje për adoptimin e kësaj teknologjie. “Duke zbatuar konceptet e inxhinierisë së sistemeve njerëzore në zhvillimin e teknologjisë së qytetit të zgjuar, unë besoj se ne mund të krijojmë sisteme që funksionojnë më mirë, veçanërisht në mesin e komuniteteve vulnerabël që mund të kenë më pak besim në këtë teknologji”, thotë Goldberg. Stevens do të presë gjithashtu ceremoninë e diplomimit të STEM Scholars të këtij viti më 29 prill. Studiuesi i Sistemit të Guvernatorit është një partneritet publik-privat ndërmjet Këshillit të Kërkimit dhe Zhvillimit të Nju Xhersit, Zyrës së Guvernatorit, Departamentit të Arsimit të Nju Xhersit, Sekretarit të Arsimit të Lartë të Nju Xhersit dhe institucioneve kërkimore publike dhe private me bazë në Nju Xhersi. Tetëdhjetë e katër për qind e dijetarëve identifikohen si Personi me ngjyrë; 30% me një identitet racor të nënpërfaqësuar në fushat STEM, veçanërisht zezakët, latinët ose indigjenët. Gjashtëdhjetë e katër për qind e klasës 2022 janë femra dhe 36% meshkuj. Tetëmbëdhjetë për qind e studiuesve janë ose do të jenë studentë të gjeneratës së parë të kolegjit.

 

 Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu