TV News
Diaspora

Pse palmat janë problem në Zvicër?

E mërkurë, 29 Mars 2023 – 19:20
albinfo.ch

@pixabay

Kush do ta kishte menduar se palmat do të ishin problem në Zvicër?

Palma kineze Windmill u soll në Evropë në vitet 1830 – ku ka gjetur një shtëpi. 

Tani është përhapur në kantonin Ticino po shqetëson zyrtarët – dhe “motorët me sharra” duhet të dalin jashtë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch. 

Zyra Federale e Kërkimeve të Pyjeve, Borës dhe Peizazhit thotë se pyjet në kantonin jugor tani janë si në tropikët. 

Ekspertët thonë se pemët kanë një efekt të dëmshëm në ekosistemin. Ka më pak specie lokale rreth zonave ku rriten palmat dhe gjethet e tyre të rënë paraqesin rrezik zjarri. 

Ka gjithashtu shqetësime se përhapja e tyre vetëm do të rritet me rritjen e temperaturave. Aktualisht ata nuk mbijetojnë mbi 900 metra – por kjo mund të ndryshojë. 

Zyra thotë se ato duhet të pastrohen nga shumë zona. Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu