TV News
Diaspora

Vjedhjet në Zvicër rriten për herë të parë në dhjetë vjet

E hënë, 27 Mars 2023 – 15:25
albinfo.ch

pixabay

Numri i vjedhjeve në Zvicër u rrit me 14% në vitin 2022 – rritja e parë në dhjetë vjet, tregojnë shifrat kombëtare të krimit, përcjell albinfo.ch.

Zyra Federale e Statistikave tha në lidhjen e jashtme të hënën se policia zvicerane kishte regjistruar 35,732 vjedhje në vitin 2022, një rritje prej 14.6% krahasuar me një vit më parë. Kjo shifër është sërish afër nivelit para pandemisë (36,419 incidente më 2019).

Rastet e raportuara të dhunës së rëndë, si sulme të rënda dhe përdhunime, gjithashtu u rritën me mbi 16% krahasuar me vitin 2021.

Policia regjistroi 867 vepra përdhunimi (+14,5%) dhe 762 incidente me lëndime të rënda trupore (+17,2%). Ka pasur edhe 42 vrasje, shifër kjo që ka mbetur e qëndrueshme gjatë viteve të fundit.

Përveç vjedhjeve, vjedhjet u rritën gjithashtu vitin e kaluar. Janë raportuar gjithsej 174,702 incidente (+17,4%). Rritje të dukshme ka pasur në vjedhjet e xhepave (+20,6%) dhe vjedhjet nga automjetet (+17,4%). Gjithsej 46,385 automjete u raportuan të vjedhura në vitin 2022 (+15,9%) dhe 14,153 biçikleta elektrike u zhdukën (+58,7%).

Ka pasur gjithashtu një rritje të krimit kibernetik. Në vitin 2022 u raportuan 33,345 vepra penale (+9,9%), kryesisht raste të phishing (+84,8%), sekstortimit (+54%) dhe mashtrimit të investimeve në internet (+29,2%), përcjell tutje albinfo.ch.Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu