TV News
Diaspora

Thuajse gjysma e mjaltit në tregjet evropiane është false, sipas hetimeve të BE-së

E hënë, 27 Mars 2023 – 18:00
albinfo.ch

Gati gjysma e mjaltit në tregjet e Bashkimit Evropian dyshohet se është false, sipas një hetimi të BE-së.

Hulumtimi, i udhëhequr nga Zyra Kundër Mashtrimit e Komisionit Evropian (OLAF) dhe Qendra e Përbashkët Kërkimore (JRC), zbuloi mashtrimin masiv dhe se shumë mund të blejnë mjaltë të falsifikuar të etiketuar si autentik, njofton Euronews.

Sipas hetimeve të Komisionit Evropian, janë testuar 320 mostra dhe 147 (46%) e mostrave të mbledhura të importit të mjaltit dyshohet se janë të falsifikuara me shurupe dhe për rrjedhojë në mospërputhje me kërkesat e Direktivës së BE-së për mjaltin.

Dyshohet se mjalti është prerë me shurupe sheqeri të bëra nga orizi, gruri ose panxhari i sheqerit.

Shumica e mjaltit të rremë sillet nga Turqia (93%) dhe Kina (74%).

Të 10 llojet e mjaltit futura përmes Mbretërisë së Bashkuar nuk i kaluan testet dhe u shënuan “jo në përputhje”.

Raporti tregon se mjalti i importuar nga Britania e Madhe kishte një shkallë dyshimi prej 100%, me JRC që sugjeron se mjalti mund të jetë prodhuar në vende të tjera përpara se të përpunohej në Mbretërinë e Bashkuar dhe të rieksportohej në BE.

Kurth mjalti

‘Nga kosheret’ është veprimi i koordinuar i BE-së, i udhëhequr nga Drejtoria e Përgjithshme e Komisionit Evropian për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore (DG SANTE), me autoritetet kombëtare të 18 shteteve që janë pjesë e Rrjetit të Mashtrimit Ushqimor të BE-së, OLAF dhe i Komisionit Evropian Qendra e Përbashkët Kërkimore (JRC).

Vendet pjesëmarrëse ishin: Belgjika, Bullgaria, Çekia, Danimarka, Finlanda, Franca, Gjermania, Greqia, Hungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Rumania, Spanja dhe Suedia, si dhe Norvegjia dhe Zvicra.

133 biznese (70 importues dhe 63 eksportues) u konstatuan të përfshira në ngarkesat me mjaltë të dyshuar si të falsifikuar. 44 operatorë të tjerë janë hetuar deri më sot, thotë OLAF./syri.netLajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu