TV News
Diaspora

Një bankë tjetër para kolapsit? Deutsche Bank dallon nga Credit Suisse

E diel, 26 Mars 2023 – 20:00
albinfo.ch

Pixabay: Deutsche Bank, ilustrim

Të premten u tërhoqën investitorët nga Deutsche Bank duke shkaktuar kështu një rënie në çmimet e aksioneve. Për shkak të përvojës zvicerane, menjëherë lindi pyetja nëse banka gjermane do të falimentonte si ajo zvicerane. Megjithatë, dallimi duke të jetë i madh, shkruan Blick, përcjellë albinfo.ch.

Credit Suisse dhe Deutsche Bank janë të dyja veçanërisht aktive në bizneset financiare amerikane me rrezik të lartë. Kjo paralele tashmë është e mjaftueshme në tregjet e aksioneve për të zvarritur Deutsche Bank pas tërmetit CS: aksionet në institucionin më të madh financiar të Gjermanisë ranë përkohësisht pothuajse 15 për qind të premten, raporton Blick, përcjellë albinfo.ch.

Arsyeja e rënies së çmimit u njoftua nga Deutsche Bank të premten në mëngjes. Arsye ishte se do të shlyente të ashtuquajturat obligacione të Tier 2 me vlerë 1.5 miliardë dollarë amerikanë përpara se ato të maturoheshin. Zakonisht një lajm i mirë sepse sugjeron që një bankë ka likuiditet të mjaftueshëm. Por investitorët e interpretuan njoftimin në të kundërtën. “Kjo tregon se besimi në bankat aktive globale është dëmtuar,” thotë Sergio Rossi, profesor i Makroekonomisë dhe Politikës Monetare në Universitetin e Freiburgut. Edhe kancelari gjerman Olaf Scholz u detyrua të dërgonte një mesazh qetësues për shkak të turbulencës së çmimeve të premten: “Nuk ka asnjë arsye për t’u shqetësuar për asgjë,” tha Scholz, shkruan Blick, përcjellë albinfo.ch.

Përveç ngjashmërive, ka edhe dallime midis CS dhe Deutsche Bank.

Pagesa

Credit Suisse shënoi një humbje prej 7.6 miliardë CHF vitin e kaluar. Deutsche Bank gjeneroi një fitim neto prej 5.6 miliardë euro, rezultati më i mirë në 15 vjet përkundër luftës në Ukrainë, inflacionit, krizës energjetike dhe frikës nga recesioni, shkruan Blick, përcjellë albinfo.ch.

Debakli i Greensill, falimentimi i Archegos, shkeljet e karantinës, ndryshimi i shefit, këto janë disa prej shkeljeve të Credit Suisse e të tilla nuk gjen në Deutsche Bank. Klientët e CS kohët e fundit tërhoqën deri në 10 miliardë franga nga llogaritë e tyre çdo ditë. “Ne nuk kemi parë asnjë fluturim të tillë të depozitave në Deutsche Bank deri më tani,” thotë profesori i ekonomisë Rossi. “Klientët duket se nuk presin falimentim – ndryshe nga Credit Suisse, thotë profesori për Blick, përcjellë albinfo.ch.Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu