TV News
Maqedoni

Kovaçevski: Nuk është e vërtetë që deputetë të shumicës nuk do të votojnë për ndryshimet kushtetuese

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha sot se nuk është e vërtetë se ka deputetë nga shumica qeverisëse, pra nga LSDM, të cilët janë kundër ndryshimeve kushtetuese. Sipas tij, ajo që thotë opozita nuk ka asnjë bazë reale. Procesi i ndryshimeve kushtetuese, thotë Kovaçevski, nuk mund të jetë proces i shantazhit dhe i politikës ditore, por duhet të jetë proces i konsensusit të gjerë, shoqëror dhe politik, njofton bild.mk.

“Së pari, nuk do të komentoj qëndrimet e opozitës. Ju do t’i pyesni ata për pikëpamjet e tyre. Në dhjetor dhe në janar deri në mes të shkurtit deklaruan se kanë 61 deputetë në Parlament dhe se rikonstruimi që unë do ta paraqisja nuk do të kalonte. Të gjithë jemi kujdesur që ai rikonstruim të kalojë me një shumicë parlamentare të zmadhuar, që tani është 65 deputetë. Kjo do të thotë se ato që thotë opozita nuk kanë asnjë bazë reale. Ajo është vetëm një përgjigje ndaj tezave të dështuara që ata kishin, pikërisht atë që thashë dhe tani duke mos pasur asgjë për të thënë thonë se tani ka deputetë të tjerë. Kjo nuk është e vërtetë, tha Kovaçevski duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari.

Në lidhje me ndryshimet kushtetuese, kryeministri Kovaçevski tha se ky proces nuk mund të jetë proces i shantazhit dhe i politikës ditore, por përkundrazi, ky proces duhet të jetë një proces i konsensusit të gjerë, social dhe politik që nuk do të jetë objekt i konferencave të përditshme për shtyp.

“Së dyti, sa i përket ndryshimeve kushtetuese, do të përsëris atë që kam thënë deri tani. Ndryshimet kushtetuese janë detyrim i çdo partie politike që është pro anëtarësimit të vendit tonë në BE. Amendamentet që janë pjesë e kornizës së negociatave dhe që janë pjesë e vendimeve që duhet të merren me shumicë prej dy të tretash në Kuvend janë vetëm një nga vendimet që merren me shumicë prej dy të tretash, tha Kovaçevski.

Deri në hyrjen në BE, siç përsëriti kryeministri, kemi një reformë në drejtësi, në sistemin e prokurorisë, një reformë në administratën publike, një reformë të decentralizimit dhe të gjitha këto janë vendime që merren me dy të tretat.

“Dhe prandaj ky proces nuk mund të jetë një proces shantazhi, nuk mund të jetë një proces i politikës ditore, por ky proces duhet të jetë një proces i konsensusit të gjerë, social dhe politik që nuk do të jetë objekt i konferencave të përditshme për shtyp. Shembuj të tillë kemi pasur edhe në vende të tjera në Kroaci, në Slloveni, të cilat gjithashtu kanë marrë vendime të vështira gjatë anëtarësimit dhe deri në anëtarësimin në BE. Por, nëse i pyet ata, do të thonë se ato çështje nuk kanë qenë pjesë e diskutimit të përditshëm politik që është bërë në nivel të shoqërisë, por përkundrazi ka qenë diçka që shtetet e kanë bërë dhe janë anëtarësuar në BE” – tha Kovaçevski. /  bild.mk

Lajme të ngjashme

Radev: Dëshira e Maqedonisë së Veriut për dialog është shenjë pozitive

Suad Avdiu

Sasho Mijalkov prej sot në liri, drejtori i burgut të Strugës: Ka qenë shembull i mirë për të dënuarit tjerë!

Suad Avdiu

Taravari thotë se është duke menduar nëse do ta pranojë postin e ministrit të Shëndetësisë

Suad Avdiu