TV News
Diaspora

Gëzuar Ditën e Frankofonisë, 5 fakte mbi gjuhën frënge ne Zvicër

Festohet Dita Ndërkombëtare e Frankofonisë

E mërkurë, 22 Mars 2023 – 10:25
albinfo.ch

(KEYSTONE/Urs Flueeler)

Dita Ndërkombëtare e Frankofonisë në fakt është 20 marsi, e që shënohet në të gjitha vendet anëtare në mënyra të ndryshme, përcjell albinfo.ch.

Raportohet se organizata Ndërkombëtare e Frankofonisë (OIF) ka gjithsej 57 vende anëtare të rregullta, në mesin e tyre edhe Zvicrën.

Duke mbledhur 57 anëtaret me të drejta të plota, tri të fundit dhe 20 vëzhguese, kjo Organizatë tashmë ka 80 shtete anëtare.

Kurse, Republika e Kosovës nga viti 2018 ka bërë një hap të rëndësishëm brenda Organizatës Ndërkombëtare të Frankofonisë, duke e ngritur statusin nga anëtari vëzhgues në atë të asocuar.

Kjo organizatë mbledh rreth vetes një të tretën e shteteve anëtare të OKB-së që kanë të përbashkët gjuhën dhe kulturën frënge, dhe 21 shtete anëtare që ende nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

Organizata e tanishme Ndërkombëtare e Frankofonisë është formuar në vitin 2005, fryt i Agjencisë për Bashkëpunim Kulturor dhe Teknik (ACCT) në vitin 1970, e më vonë i Agjencisë Ndërkombëtare të Frankofonisë në vitin 1998.

Vetë termi “Frankofoni” lind kah fundi i shekullit XIX për të emëruar të gjithë njerëzit dhe vendet që e përdorin gjuhën frënge.

 

https://vimeo.com/732440572/0ad395e9f0?fbclid=IwAR1wUtbb-9cSiFiHtr2myD12HOloYvMeLJA_N10KDdl9J2Ejtcvn-OCCFpg

 

https://www.facebook.com/watch?v=189277870495060Lajme të ngjashme

Vazhdon organizimi masiv i VLEN-it për mërgatën

Suad Avdiu

Nesër voton Diaspora

Suad Avdiu

Gashi nga Cyrihu: Jemi të interesuar ta ndryshojmë jetën e shqiptarit në Maqedoni

Suad Avdiu